Siemens: 16.000 werknemers minder

Het Duitse elektrotechnische en elektronicaconcern Siemens zal in september van dit jaar in de nu lopende personeelsreductie 16.000 arbeidsplaatsen hebben geschrapt.

Daarmee komt het totaal aantal werknemers onder 400.000. Dit zei president-directeur dr. Heinrich von Pierer vanmorgen bij de presentatie van de resultaten van het concern over de eerste acht maanden. Siemens denkt dit jaar een zelfde winst te maken als in 1991/92 (1,96 miljard mark).

In de eerste acht maanden (tot en met mei) van het lopende boekjaar verminderde de orderontvangst met zes procent tot 53,4 miljard mark en steeg de omzet met twee procent tot 48,7 miljard mark. Voor het hele jaar denkt Siemens voor 84 miljard mark orders binnen te halen; in januari ging de onderneming nog uit van 87 miljard mark. In het voorgaande boekjaar werd voor 85,4 miljard mark aan opdrachten ontvangen. De omzet zal naar verwachting vier procent stijgen tot ruim 81 miljard mark, terwijl het uitgangspunt een verbetering tot 84 miljard mark was.

De Duitse markt voor elektrotechnische en elektronische produkten heeft in 1992 geen groei te zien gegeven en Siemens voorziet voor 1993 zelfs een inzinking van ruim twee procent.

De verliesgevende bedrijfsonderdelen computertechniek en halfgeleiders worden versneld gesaneerd. Bij Siemens Nixdorf (SNI), de automatiseringstak die vorige jaar een verlies van 513 miljoen mark leed, heeft de al eerder bewerkstelligde kostenverlaging nog weinig opgeleverd door de prijsval van computers en door de economische recessie.