Rob Barel vijfde op "olympische' triathlon

ECHTERNACH, 5 JULI. De Europese titel op de triathlon met olympische afstand blijft in Engelse handen.

Simon Lessing werd gisteren in Echternach (Luxemburg) de opvolger van zijn landgenoot Spencer Smith. Rob Barel eindigde als vijfde. De titel bij de vrouwen ging naar Sabine Westhoff uit Duitsland. Irma Heeren eindigde als beste Nederlandse op de zesde plaats.

Lessing, wereldkampioen op de 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen, verloor zijn Europese titel vorig jaar aan Smith. Met een tactische race trok hij in Luxemburg het verlies recht. Lessing liet zijn landgenoot Robin Brew, voorheen als zwemmer lid van de Britse olympische selectie, lange tijd op kop gaan. Pas in de laatste vijf kilometer lopen meldde hij zich vooraan. De eindsprint was voldoende om de concurrenten terug te wijzen.

In Echternach werd een strafmaatregel ingevoerd. Om het stayeren tijdens het fietsen tegen te gaan, moesten de valsspelers bij ontdekking enige tijd met de fiets in de hand langs de weg gaan staan. Het overkwam titelverdediger Smith. Ook de Nederlander Dennis Looze werd twee keer betrapt.

Rob Barel was voor de negende keer de beste Nederlander, ook al heeft hij zich dit seizoen toegelegd op de langere wedstrijden. De Overberger kwam als 25ste uit het water, maar bleek over veel inhoud te beschikken. Tijdens het fietsen vloog de ketting er nog een keer af, maar zijn sterke loopnummer bracht hem alsnog in de top van het klassement.

Irma Heeren, de nationale kampioene veldlopen, volbracht het zwemmen in de achterhoede. Op het loopnummer zette ze een flinke inhaalrace neer, die uiteindelijk strandde op de zesde plaats. De Duitse Sabine Westhoff nam de titel over van landgenote Sonja Krolik.