Peruaanse auteur Vargas Llosa wordt Spanjaard

MADRID, 5 JULI. De uit Peru afkomstige schrijver Mario Vargas Llosa heeft het afgelopen weekeinde de Spaanse nationaliteit verkregen.

De ministerraad besloot vrijdagavond op voorstel van premier González hem een Spaans paspoort te geven. Vargas Llosa is de bekendste auteur van Peruaanse afkomst en was in 1990 kandidaat voor het presidentschap van zijn land. Hij heeft hevige kritiek geuit op de staatsgreep van 5 april 1992, waarbij de huidige president Alberto Fujimori alle macht aan zich trok. In verband daarmee hebben een aantal hooggeplaatste militairen voorgesteld hem het staatsburgerschap te ontnemen.

“Ik liep het risico een paria te worden," zei Vargas Llosa zaterdag in een toelichting op de aanvraag, die hij al geruime tijd geleden heeft gedaan. “Het is bovendien mijn voornemen om in Europa te blijven en mijn wettelijke status maakte dat enigszins lastig.” De schrijver woont het grootste deel van het jaar in Londen, maar voelt zich na Peru het meest met Spanje verbonden. In 1958 kwam hij er voor het eerst, en in de jaren zestig verbleef hij geruime tijd in Barcelona.