Paulis stond er alleen voor

De CDA'er Walter Paulis (60), Limburger en met enkele onderbrekingen sinds 1980 lid van de Tweede Kamer, kreeg het vorige week hard te verduren.

Hij had de euvele moed minister Ien Dales te willen dwingen nog dit jaar ook inderdaad de duizend ambtenaren te doen afvloeien, zoals dat in de begroting was beloofd. “Wanneer u mij tot het uiterste tergt, ben ik zo vertrokken want ik ben zeer onafhankelijk”, baste de PvdA-minister. Een dreigement met aftreden dus.

De CDA-fractie speelde het "stratego met ambtenaren' wel zeer slecht en liet Paulis wat alleen aanmodderen. Fractievoorzitter Elco Brinkman liet weliswaar weten dat de fractie als één man achter Paulis stond, maar tijdens het grote debat donderdag was de fractievoorzitter nergens te bekennen. Paulis en hij wisselden geen woord, die dag; ze zagen elkaar alleen op de gang lopen.

Niet bekend

Nadat Paulis zijn mea culpa had uitgesproken stoof Hillen weg. Om generaal Brinkman te vertellen dat de ontsteking uit de bom was gehaald? (CB)