Noord-Korea meldt beschieting grens

SEOUL, 5 JULI. Aan de vooravond van het bezoek dat president Clinton komend weekeinde brengt aan Zuid-Korea, heeft Noord-Korea zijn buurland ervan beschuldigd een grenspost te hebben beschoten.

Noord-Korea spreekt van een “ernstige militaire provocatie”. Zuid-Korea ontkent dat het incident heeft plaatsgehad. Een woordvoerder deed de beschuldiging af als “een oude truc van Noord-Korea”. De grens tussen de beide Korea's is de zwaarst bewaakte ter wereld. De Koreaanse oorlog (1950-1953) is officieel nooit afgelopen omdat er nooit een vredesverdrag getekend is. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher heeft intussen scherp uitgehaald naar Noord-Korea. Volgens Christopher zijn de nucleaire activiteiten van het land “zorgwekkend”. Noord-Korea wordt ervan verdacht kernwapens te ontwikkelen en heeft tot nu toe iedere inspectie geweigerd. In maart kondigde Noord-Korea aan uit het Non-Proliferatieverdrag te zullen stappen, maar besloot later dit nog niet te doen zolang besprekingen met de VS over het onderwerp doorgaan. (Reuter)