Noord-Ierland beleeft weekeinde met veel geweld

BELFAST, 5 JULI. Protestantse loyalisten hebben met schietpartijen, brandbommen en straatvuren de Noordierse hoofdstad Belfast het roerigste weekend in acht jaar bezorgd.

De acties waren vooral gericht tegen de politie. Negentien mensen raakten gewond, onder wie twee politiemannen, en ongeveer 27 actievoerders werden opgepakt. De rellen begonnen vrijdag na de begrafenis van Brian McCallum, een lid van de protestantse paramilitaire organisatie Ulster Volunteer Force. Deze was op 26 juni om het leven gekomen toen tijdens een confrontatie met de politie een granaat die hij bij zich had ontplofte. McCallums organisatie heeft gedreigd met verdere acties als de politie de leden van paramilitaire groeperingen en hun familie blijft lastigvallen. Uit een vandaag bekendgemaakte opiniepeiling blijkt dat 81 procent van de Noordierse bevolking wil dat het overleg over de toekomst van hun land hervat wordt. Evenveel mensen achten de kans op succes van zo'n overleg echter zeer laag. Ook in de rest van Groot-Brittannië en Ierland is een grote meerderheid van de bevolkig voor nieuwe besprekingen. De Ieren waren het meest optimistisch over de uitkomst. (Reuter, AP)