Nieuwe trainer brengt Vermeule tweede titel

ROTTERDAM, 5 JULI. Sinds John Vermeule een andere trainer heeft gevonden, is de Zeeuw een andere loper geworden. Zijn stijl verdient nog steeds geen schoonheidsprijs, maar het is wel duidelijk te zien dat hij zeer ontspannen en met groot zelfvertrouwen loopt. Het geloof in eigen kunnen bracht Vermeule in één jaar tijd zijn tweede Nederlandse titel. Bij de nationale baankampioenschappen van 1992 in Helmond veroverde hij de titel op de tien kilometer, zaterdag werd John Vermeule de beste Nederlander op de halve marathon.

Net als in Helmond had Vermeule in het warme Sittard de meeste concurrentie te vrezen van Bert van Vlaanderen. De nationale marathonkampioen, die in april bij de titelstrijd in Rotterdam Vermeule vlak achter zich had, moest in de laatste honderd meter buigen voor de eindsprint van zijn concurrent.

Van Vlaanderen en Vermeulen vertegenwoordigen Nederland over zes weken bij het WK atletiek in Stuttgart op de marathon. Aart Stigter werd op ruim twee minuten achterstand derde. Marjan Freriks won bij de vrouwen, waar titelhoudster Carla Beurskens en marathonkampioene Anne van Schuppen ontbraken. Anderhalve minuut achter Freriks eindigden de Helle Vullings en oud-marathonkampioene Jolanda Homminga als tweede en derde.

De Nederlandse mannen 4 x 100 meter ploeg verbeterde zaterdag in het Oostenrijkse Gisingen het nationale record. Het viertal Perri, Franklin, Veurink en Van der Vloot noteerde een tijd van 39,46 seconden. Dat was 0,18 seconde sneller dan de prestatie op 20 juni bij de Adriaan Paulen Memorial in Hengelo. Zaterdag gaat het viertal bij de Papendal Games opnieuw op jacht naar de limiet van 39,10 seconden, die de atletiek unie heeft gesteld voor uitzending naar het WK in Stuttgart.

Bij een springgala in het Duitse Bad Canstatt bij Stuttgart bereikte olympisch kampioen Mike Conley een afstand van 17,84 meter op de hinkstapsprong. De Amerikaan onttroonde de Cubaan Yoelvis Quesada die de wereldranglijst van dit jaar aanvoerde met 17,68 meter. Bij een hoogspringgala in Eberstadt zegevierde de Amerikaan Hollis Conway met 2,38 meter voor Olympisch kampioen Javier Sotomayopr (2,36 m). In de nationale clubcompetitie plaatsten de junioren Randy Sedoc en Niels Kruller zich bij het verspringen met respectievelijk 7,65 en 7,61 m voor het EK jeugd van komende maand in San Sebastian. Sprintster Jacqueline Poelman won zowel de 100 (11,66) als 200 meter (23,74) in Krommenie.