Nieuw team Zambia wint erestrijd van Marokkanen

LUSAKA, 5 JULI. De hoofdstad Lusaka liep uit voor het Zambiaanse elftal. Na de vliegtuigramp in april, waarbij een groot deel van de Zambiaanse selectie om het leven kwam, speelde de nationale ploeg tegen Marokko zijn eerste wedstrijd (2-1) in groep B van het WK-kwalificatietoernooi. Het werd een sportieve revanche op een emotioneel drama. En een zeer emotionele wedstrijd.

De Zambianen wilden winnen, moesten winnen. De selectie sloeg een trainingskamp van een maand op in Denemarken om de hoog oplopende emoties te ontwijken. Coach Mwila had de beschikking over drie buitenlandse spelers: aanvoerder Kalusha Bwalya van PSV, zijn in België spelende broer Joe en Johnstone Bwalya, die zijn brood verdient bij het Zwiterse FC Bulle.

De jonge ploeg had het moeilijk tegen Marokko. Het wilde te graag, speelde te gretig en zonder overleg. Marokko nam in de 12e minuut de leiding door Daoudi (0-1). Na de pauze scoorde Kalusha in de 62e minuut tegen. Die gelijkmaker bevrijdde de Zambiaanse ploeg van alle druk. Johnstone Bwalya zorgde acht minuten later voor de winnende treffer, 2-1.

Clemens Westerhof was met de Nigeriaanse selectie een maand ondergedoken in Zweden. Na de nederlaag tegen Ivoorkust moest Nigeria in groep B winnen van Algerije om kansen op kwalificatie te behouden. Het werd in Lagos 4-1 voor de ploeg van Westerhof. Okocha, 19 jaar en in dienst van Eintracht Frankfurt, en Amokachi (Club Brugge) scoorden één keer, Yekini twee keer. In Harare versloeg Zimbabwe in groep C Kameroen met 1-0 door een doelpunt van Sawu in de 68e minuut.

In Cesena werden de vrouwen van Noorwegen voor de tweede keer kampioen van Europa. In de finale versloeg de Noorse ploeg gastland Italië met 1-0. Hegstad maakte na de rust de winnende treffer. Daarvoor was de Italiaanse Morace in de 13e, 29e en 44e minuut drie keer oog in oog verschenen met de doelvrouwe van Noorwegen.