Nederland verslaat favoriet Australie in het toernooi om de Champions Trophy met 1-0; Veldspel hockeymannen verbloemt falen afwerking; Nederland verrassend leider samen met Duitsland; Pas na rust was het eindelijk een keer raak

KUALA LUMPUR, 5 JULI. Het Nederlandse hockeyteam heeft vanmiddag na lange tijd weer voor een aansprekend resultaat gezorgd. In het toernooi om de Champions Trophy in Kuala Lumpur versloeg de wereldkampioen favoriet Australie met 1-0. Sinds 1987 was Oranje daar op een groot toernooi niet meer in geslaagd tegen deze opponent. Aangezien Nederland zaterdag zijn eerste wedstrijd ook had gewonnen, 2-1 tegen gastland Maleisie, voert het nu na twee speelronden samen met het ook nog ongeslagen Duitsland de ranglijst aan. De Duitsers versloegen Pakistan en Spanje.

Nederland verdiende de overwinning tegen de Australiers. De ploeg had al in de eerste helft moeten toeslaan. Brinkman, Delissen en vooral Veen kregen vlak voor rust riante schotpogingen in de strafcirkel. Pas na rust was het eindelijk een keer raak. Aanvoerder Marc Delissen speelde in de elfde minuut de vrij staande Jacques Brinkman aan, die met een strak diagonaal schot doelman Dreher passeerde. Australie, dat zaterdag van Pakistan had gewonnen, was in de tweede helft een paar keer dicht bij de gelijkmaker. Doelman Bart Looije redde echter twee keer subliem bij pogingen van Stacy en Davies. Bij Nederland had Remco van Wijk in de slotfase 2-0 op zijn stick, maar zijn schot ging net naast.

Het grote euvel van Nederland in Kuala Lumpur is het niet kunnen benutten van de vele mogelijkheden. Dat wordt verbloemd door het zeer redelijk veldspel van de ploeg in Maleisie. Verdedigend, met de rustgevende Walter Drenth als laatste man, heeft Oranje de zaken goed voor elkaar. In aanvallend opzicht worden er voldoende kansen gecreeerd. Met name Delissen blonk uit met zijn passes.

Nederland miste vanmiddag ook Taco van den Honert nog. Hij herstelt nog steeds van een enkelblessure die hij verleden week in een oefenduel tegen hetzelfde Australie had opgelopen. Bondscoach Roelant Oltmans had de afgelopen dagen nog de stille hoop dat hij Van den Honert kon inzetten. Er zit verbetering in Van den Honerts toestand, maar de enkel wordt na elke training nog steeds dik. De technische leiding wilde derhalve het risico niet nemen om de Amsterdammer een gedeelte van de wedstrijd te laten spelen.

Van den Honert wordt vooral gemist als de strafcornerschutter. De tweede Nederlandse wereldtopper op dat gebied, Bovelander, is thuis gebleven in verband met zijn studie. Daarom was het in de eerste twee wedstrijden in Kuala Lumpur behelpen met de strafcorner. Tegen Maleisie was HDM'er Van Pelt aangewezen als hoofdschutter. Oranje kreeg in die openingswedstrijd liefst elf corners. Slechts een keer leverde dat succes op, na een goede variant scoorde Walter Drenth. Veel te weinig.

Drenth mocht vandaag de strafcorner inschieten. Oltmans vond zijn schot geschikter voor het duel tegen de Australiers. In de tweede oefenwedstrijd in Singapore had Drenth met twee van zijn drie pogingen succes gehad. Vandaag mocht hij ook drie keer aanleggen. Hij scoorde de derde, maar die arbiter Yasudhasan keurde de treffer af. De bal zou te hoog zijn geweest.

Door de slecht lopende strafcorner en de vele gemiste veldkansen kwam Oranje zaterdag tegen Maleisie nog even onnodig in de problemen. Het thuisland kwam acht minuten voor tijd tot 2-1 terug. Dat was nota bene na pas de eerste strafcorner van de Maleisiers. Het schot kwam op het been van Smolenaars die claimde dat dat naast het doel was gebeurd. De strafbal werd benut en daarna hield Nederland slechts moeizaam stand.

Maleisie organiseerde in 1975 al eens het wereldkampioenschap. Het thuisland werd toen verrassend vierde. Nederland behaalde de laagste klassering uit de historie, negende. Het toernooi was een complete chaos omdat door de enorme regenval verscheidene wedstrijden moesten worden afgebroken, afgelast en verschoven. Er werd toen nog op gewoon gras gespeeld.

Ook dit toernooi om de Champions Trophy heeft al met noodweer te maken gehad. Op de eerste speeldag, zaterdag, werd het duel tussen titelhouder Duitsland en Spanje vlak voor rust een uur en vijfentwintig minuten stilgelegd wegens stortbuien en onweer. Hoewel het kunstgras flink drassig was kon er er later toch worden verder gespeeld.

Evenals Nederland is Duitsland een verrassende leider. De Duitsers hebben nog maar drie spelers in de gelederen van de hun olympische selectie. Bij Nederland is dat aantal zes. Morgen speelt Oranje tegen het al uitgeschakelde Pakistan, donderdag volgt Spanje en vrijdag Duitsland. Zondag zijn de finalewedstrijden.