Museumdak wirwar van staal en glas

GRONINGEN, 5 JULI. Een wirwar van stalen wand- en glasplaten van verschillende vormen en afmetingen die schijnbaar zonder enig patroon en lukraak op elkaar zijn gemonteerd. Zo ziet het ontwerp eruit voor het oostelijk dakpaviljoen van het nieuwe Groninger Museum. Wolf Prix van het architectenbureau Coop Himmelblau (Wenen, Los Angeles) stelde vrijdag bij de presentatie van de tweede fase van het Groninger Museum dat het door hem en zijn collega Helmut Swiczinsky ontworpen paviljoen 'levendig' was. Het lijkt haast een eufemisme voor het spraakmakende Himmelblau-ontwerp (kosten 7,5 miljoen gulden). De gemeente omschrijft het ontwerp, dat deels over de door hoofdarchitect Alessandro Mendini ontworpen 'sokkel' heen hangt, als 'gedurfd'. Het is inmiddels goedgekeurd door de welstandscommissie. Binnen in het paviljoen wisselen grote en kleine expositieruimtes op verschillende niveaus elkaar af. Ze zijn met luchtbruggen met elkaar verbonden. Hierdoor kunnen de tentoon te stellen kunstobjecten volgens Prix vanuit verscheidene gezichtspunten bekeken worden. De grote glasvlakken zorgen daarbij voor een verrassende lichtinval, zegt hij. Het oostelijk dakpaviljoen, waar oude beeldende kunst wordt geëxposeerd, is het enige van het nieuwe museum waar daglicht binnenvalt.

Coop Himmelblau werd een half jaar geleden ingehuurd, nadat Frank Stella's oorspronkelijke ontwerp voor een dakpaviljoen te duur en technisch onuitvoerbaar was gebleken. Coop Himmelblau is geen onbekende in Groningen: in 1990 ontwierp het bureau een videopaviljoen voor de manifestatie Music video and architecture 'What a wonderful world'. Volgens hoofdarchitect Alessandro Mendini contrasteert het ontwerp van Himmelblau uitstekend met zijn eigen rustige vormgeving. “Een museum moet als huis der kunsten geen neutraal gebouw zijn, maar emoties oproepen. Door dit ontwerp krijgen we een klein museumeiland dat verschillende architectonische talen spreekt.” Directeur Frans Haks van het Groninger Museum, die overigens niet achter de presentietafel zat, noemt het paviljoen van Himmelblau "spannender' dan het bladvormige ontwerp van Stella. Voor bezoekers biedt dit ontwerp meer mogelijkheden, vindt hij, omdat de diverse expositieruimtes in elkaar overlopen, zich op verschillende niveaus bevinden en via luchtbruggen en tussenverdiepingen met elkaar zijn verbonden. Momenteel wordt druk gebouwd aan het nieuwe museum in het Verbindingskanaal tegenover het NS-station. Het Groninger Museum is in verband met voorbereidingen voor de opening van 5 juli tot 17 oktober gesloten. Het nieuwe museum (kosten 47 miljoen) wordt volgend jaar september geopend.

    • Karin de Mik