Luchtmacht geeft buldershow

EINDHOVEN, 5 JULI. Behalve de videoclip-entourage had ook de voorstelling zelf nog het meeste weg van een popfestival. Zomers uitgedoste mensen van alle leeftijden genoten van het bulderende luchtmachtspektakel zaterdag op het vliegveld Welschap bij Eindhoven. Afgezien van een poging van enkele anti-militaristen om in de vroege morgen een spandoek op te hangen, viel er geen onvertogen woord.

Meer dan 200.000 mensen bezochten het vliegveld Welschap om te kijken en te luisteren naar een keur van militaire vliegtuigen. Onbetwiste publiekstrekker was de Amerikaanse F117 "stealth', de voor radar nagenoeg onzichtbare matzwarte vouwdoos, die zowel op de grond als vliegend was te zien.

Het was de derde keer dat dit jaren mysterieus gebleven vliegtuig in Europa aan het publiek werd gepresenteerd. Waar de tientallen andere tentoongestelde vliegtuigen door één hek waren omgeven, stonden er om de stealth twee. Binnen het tweede hek stonden mannen met automatische geweren. De bewakers in de ring tussen de hekken waren daarentegen zo vriendelijk voor de liefhebbers een foto te maken zonder mensenhoofden erop.

Het was een goede dag voor de foto-industrie. Duizenden armlange telelenzen werden gericht naar het heige firmament. Tienduizenden rolletjes werden volgeschoten. Ook de videoliefhebbers lieten zich niet onbetuigd. En wie zijn draagbare videocamera had thuisgelaten kon bij een van de vele stalletjes terecht om banden vol opstijgende straaljagers aan te schaffen. Menigeen wil thuis nog even nagenieten van zijn favoriete bommenwerper, bleek ook uit de verkoop van T-shirts, stickers, posters en andere parafernalia die grif van de hand gingen.

In de soloprogramma's zorgde de Belgische Hercules voor het spectaculairste optreden. De Belgische piloten bewezen dat ze met dit viermotorige bakbeest plat op de zij rondjes van ongeveer honderd meter doorsnee konden vliegen en dat de remweg bij de landing zo kort is dat het lijkt of hij al in een achtertuin aan de grond is te zetten. De in showkleuren gespoten Fokker Friendship van de Koninklijke Luchtmacht deed ongeveer dezelfde kunstjes, maar verhield zich in zijn gracieuze bochten tot de Hercules als Alexandra Radius tot Arnold Schwarzenegger.

In de categorie groepsoptredens vormde het fijnbesnaarde formatievliegen van de zes stokoude Hunters van de Patrouille de Suisse een scherp contrast met de bulderende jet-metal apotheose van zestien Nederlandse F16's, die een aanvalsvlucht uitvoerden op het veldje voor de VIP-tribune. Prins Bernhard was toen al vertrokken, na een nostalgische blik te hebben geworpen in een Spitfire, het model waarin hij zelf een halve eeuw geleden vloog.