Jamiroquai

Jamiroquai. Emergency on PLanet Earth (Sony; 474069 2)

Hij heeft op straat geslapen en inbraken gepleegd om in zijn onderhoud te voorzien. Nu is zijn grote bontmuts een handelsmerk geworden, heeft hij een contract voor acht cd's bij Sony Music en worden zijn singles hits. Jay K. is de zanger van de Engelse groep Jamiroquai, genoemd naar het Noord-Amerikaanse Iroquai-volk. Zijn stem en manier van zingen lijken op die van de jonge Stevie Wonder, zonder nadrukkelijk geimiteerd te klinken. De debuut-cd van Jamiroquai, Emergency on Planet Earth, is dansbaar en uitbundig, eclectisch in stijl maar met een constante van weelderige instrumentatie. Het openingsnummer bijvoorbeeld, When you gonna learn, begint met een didjeridoo _ het instrument van de aborigines _, wordt overstemd door een paar violen, gaat dan over in een stukje reggae, om definitief te eindigen als stuwend dansnummer. Omspoeld door tegendraadse trompetten en over een springerig ritme, doet Jay K. zijn krullerige vocalen waarbij het klinkt alsof hij ter plekke bedenkt naar welke volgende toon hij zijn stem zal sturen. Aan het eind van de zin vindt hij het dan schijnbaar nog jammer om te stoppen en rekt het slotwoord op in een soepele improvisatie. De begeleiding neigt naar de zwoele jazz-trend, zoals die nu in Engeland speelt, maar bezwijkt niet aan zachtaardigheid. Er wordt voortvarend gespeeld met als fundering de uitdagende branie van Jay K.

Jamiroquai. Emergency on PLanet Earth (Sony; 474069 2)