INVESTEERDERS

Sietse Bosgra mocht onlangs (op 30 juni) den volke via de krant verkonden dat er in Zuid-Afrika genvesteerd moest worden.

President F.W. de Klerk is duidelijk een stimulerend voorbeeld voor Bosgra geworden. De laatste is nu eindelijk 180 graden in denkwijze gedraaid nadat hij jarenlang Zuid-Afrika economisch de das om heeft willen doen met zijn propaganda tegen het investeren in dat land. Dat een verslechterende economie zich het sterkst tegen de zwakkeren (veelal de zwarten) zou keren was voor het Comité van Sietse Bosgra op het gesubsidieerde pluche in Nederland geen probleem.

Het Nederlandse bedrijfsleven mag/moet weer geld in Zuid-Afrika gaan steken met dien verstande dat er nog één addertje onder het gras zit: alleen kleine zwarte ondernemers mogen gesteund worden. Wat een kansen liggen er dus plotseling open voor de Nederlanders.

Zou het geen aanbeveling verdienen om met het ontwikkelingsgeld dat minister Pronk volgend jaar in de ANC-verkiezingskas wil steken dit project te gaan steunen? Als Amsterdam en Rotterdam - die ondanks hun tekorten het ANC flinke bedragen toespelen - dit ook doen bezit het Nederlandse Fonds al direct een kleine 2 miljoen gulden.

Overigens, dat er in Zuid-Afrika al rond 1955 een organisatie werd opgericht "Bantu Development Corporation' (gevolgd door vele andere) die jonge zwarte ondernemers in het land financieel steunde werd onvermeld gelaten. Dit initiatief heeft tot vele succesvolle kleine ondernemingen geleid.