Indurain verbaast zichzelf met royale voorsprong in tijdrit

LES SABLES D'OLONNE, 5 JULI. 's Werelds beste allrounder en 's werelds beste sprinter beheersten het openingsweekeinde van de Tour de France. Miguel Indurain gaf de concurrentie zaterdag wielerles in de proloog, een dag later toonde Mario Cipollini zich in Les Sables d'Olonne de meester van de massaspurt. De 1,88 meter lange Indurain vertrok vanochtend in de gele trui, de even grote Cipollini was in het groen getooid.

Wat was verwacht, gebeurde in de mini-tijdrit bij Le Puy du Fou. Indurain was superieur op de 6,8 kilometer. Op zijn explosie met een fantastisch gemiddelde van 49,687 per uur had de concurrentie geen antwoord. De coming-man Alex Zülle verloor meer dan een seconde per kilometer, de opmerkelijk goed draaiende Gianni Bugno bijna twee, Tony Rominger ruim twee en Claudio Chiappucci bijna drie. Indurain nam zelfs royaal de tijd om op gang te komen. De Spaanse diesel had aan de voet van de Côte du Fosse, toen hij tweederde van het parcours had afgelegd, nog geen winst geboekt op zijn grootste tegenstrevers. In de zevenhonderd meter lange klim - met hier en daar een stijgingspercentage van vijftien - sloeg de maestro echter keihard toe.

De Spaanse supporters kunnen gerust zijn. De buitengewoon goede tijdrit is een indicatie dat de kopman van Banesto in topvorm verkeert. Indurain toonde zich na afloop verbaasd over zijn royale voorsprong: “Vooral omdat ik de bocht vóór de finish helemaal verkeerd doorging.” Gisteren wekte hij de indruk erop gebrand te zijn de leiderstrui te behouden. Want in de laatste tussensprint versloeg hij niemand minder dan Laurent Jalabert en verdiende daarmee zes seconden bonificatie. “Die inspanning was eenmalig”, hield hij de verzamelde pers later voor. Nee, hij en zijn makkers hoeven het eretricot momenteel niet zo nodig in hun bezit te hebben. “We gaan daarvoor geen extra benzine verspillen”, aldus Indurain, “alleen de gele trui op de Champs Elysées telt voor ons.”

Voor Cipollini was de triomf van gisteren zijn eerste ritzege in de Tour. Verleden jaar maakte de 26-jarige renner van GB-MG zijn debuut in la Grande Boucle, maar tussen Brussel en Valkenburg stapte hij af, de dag na een nachtelijk bezoek aan een discotheek. De play-boy is een man van gedurfde teksten: “De liefde bedrijven voor een wedstrijd kost niet meer calorieën dan een reep chocola bevat”, zei hij voor de klassieker Parijs-Roubaix. En: “Het kan me niet schelen hoe de mensen over me praten, àls ze maar over me praten.”

Binnen zijn ploeg is er kritiek op de tweevoudige winnaar van Gent-Wevelgem, die in totaal tien Giro-etappes op zijn naam heeft staan. Teambaas Patrick Lefevere, bijvoorbeeld, stond sceptisch tegenover de voorbereiding van Cipollini op de Tour. Mooie Mario heeft sinds de Vierdaagse van Duinkerken, begin mei, alleen aan de Ronden van Luxemburg en Zwitserland (opgave), alsmede het Italiaanse kampioenschap meegedaan. Met zijn zege van gisteren heeft Cipollini, die aan het einde van het jaar bij Levevere vertrekt, de monden van de critici voorlopig gesnoerd. Cipollini meldde ten slotte nog dat zijn dag “extra mooi” was geweest door de val van Djamolidine Abdoejaparov in de massasprint. “Eindelijk lag daar ook eens de man, die met zijn risicovol rijgedrag altijd zoveel slachtoffers maakt.”

    • Guido de Vries