In 't Veld: wat Lubbers wel mocht, mag ik niet

Pag. 2 Vraaggesprek DEN HAAG, 5 JULI. Voormalig staatssecretaris R. in 't Veld vindt dat er tussen hem en premier Lubbers met twee maten wordt gemeten. Hij moest vorige maand aftreden omdat hij te veel nevenfuncties had. “Het is natuurlijk volkomen amusant, ooit was er die kwestie met Lubbers en dat ging toen over veel geld”, zegt In 't Veld in een gesprek met deze krant over het aandelenpakket van Lubbers in Hollandia Kloos. “Bij mij ging het slechts over twintigduizend gulden.”

Lubbers liet zijn aandelen destijds onderbrengen in een beheersstichting. Het bestuur beheert de opbrengsten die Lubbers pas kan verkrijgen als hij de politiek heeft verlaten. Onmiddellijk na zijn ambtsaanvaarding heeft In 't Veld zijn bijbanen opgegeven en het “schamele aandelenbezit” van zijn Advies BV ondergebracht in ook zo'n “prachtige constructie”.

Niet bekend

Zelf had In 't Veld nog als staatssecretaris willen doorgaan. Wel geeft hij toe dat hij “een taxatiefout” heeft gemaakt. “Ik vind dat ik het had moeten voorzien. Ik heb de fase waarin dit kabinet verkeert miskend.”