Honkballers na winst op Canada vol hoop naar EK

ROTTERDAM, 5 JULI. De honkbalprofs van Major League Baseball International hebben de vijfde editie van het World Port Tournament in Rotterdam gewonnen. Nadat de Amerikanen zaterdagavond Red Machine uit Aruba met 10-0 kansloos hadden verslagen, werd het gisteren 7-5 voor Aruba. De noodzakelijk geworden beslissingswedstrijd leverde de Allstar-ploeg uit Amerika een 7-0 overwinning op. Nederland eindigde als derde. Zaterdagmiddag werd de nationale ploeg van Canada met 8-5 verslagen.

De Nederlandse honkbalploeg heeft een goed toernooi gedraaid. Het team, dat deze week afreist voor het Europees Kampioenschap in Stokholm, heeft alleen donderdagavond slecht gespeeld tegen Red Machine. Toen ging alles mis wat mis kon gaan en werd met 12-6 verloren.

Dit negatieve resultaat ten spijt, acht bondscoach Jan Dick Leurs zich straks in Zweden zeker niet kansloos voor de titel. Bij de EK zal Italië de voornaamste tegenstander zijn. De Italianen presteerden teleurstellend op het door henzelf georganiseerde toernooi om de Intercontinental Cup.

Toch maakt Leurs zich op termijn zorgen over de toekomst. “Omdat ik niet kan beschikken over de ex-profs en sommige spelers zelf hebben bedankt, moet ik met een aantal jongere spelers aan de bak die vrijwel geen ervaring hebben. Dan gaat vermoeidheid een rol spelen. Het wordt tijd dat de de internationale honkbalbond de regels bijstelt. Na verloop van tijd moeten ex-profs toch weer de mogelijkheid krijgen voor een nationale ploeg uit te kunnen komen.”

Voor het toch kleine honkballandje Nederland hebben de Montreal Expos inmiddels Ton Hofstede als scout aangesteld. Hij adviseert de proforganisatie wat betreft het aantrekken van getalenteerde Nederlandse spelers. Hofstede heeft zijn bazen reeds laten weten dat Jeffrey Sprott van Neptunus en Christiaan Ruggenberg van Twins eens bekeken moeten worden.

Volgens Michael Crouwel van Nicols is deze gang van zaken niet tegen te houden. Hij heeft het zelf een seizoen geprobeerd bij de Philadelphia Phillies en moest daardoor in Nederland als een van de beste slagmensen van de Nederlandse competitie met veel internationale ervaring op de tribune plaatsnemen. “Als je de kans krijgt en je wilt van honkballen je vak maken dan moet je het altijd proberen. Maar ik ben het met Leurs eens dat je daarna niet voor eeuwig van nationale ploegen moet worden uitgesloten. Dat is oneerlijk en allang niet realistisch meer. Cubaanse spelers doen niets anders dan honkballen, maar worden toch ook niet als prof aangemerkt.”

Het Wereldhaventoernooi is in vele opzichten een groot succes geworden. Er zijn 60.000 bezoekers op afgekomen. Opnieuw een record waarvan de honkbalbond flink meeprofiteert. Twee jaar geleden werd zo'n 70.000 gulden aan de KNBSB uitgekeerd als winst uit het toernooi. Maar toernooivoorzitter Gerard Vaandrager wil het percentage dat de bond krijgt omlaag brengen. Temeer omdat de verhoudingen behoorlijk bekoeld zijn. De organisatie van het EK in 1995, waarvoor Rotterdam ook belangstelling had, is via “achterbaks gedoe” volgens Vaandrager toegeschoven aan Haarlem. “Als we gewoon waren verslagen in het bieden dan had ik daar vrede mee. Maar stiekem was er een garantie van 75.000 gulden beloofd zonder dat wij dat wisten. Daardoor waren wij bij voorbaat kansloos. Moet je nagaan. Wij hebben ons toernooi in 1995 gepland van 23 juni tot 2 juli. Vlak voor het EK dus waar het Nederlands team zich moet kwalificeren voor de Olympische Spelen in 1996 in Atlanta. Terwijl alles al is opgetuigd in Rotterdam moet het circus richting Haarlem verhuizen. Extra kosten voor de bond terwijl wij makkelijk met sponsors aan koppelverkoop hadden kunnen doen. Bovendien is het grotere veld in Rotterdam in het voordeel van de Nederlandse ploeg. De Italianen slaan in Haarlem de bal veel makkelijker over de hekken. Maar misschien wil de bond wel helemaal niet naar de Olympische Spelen.”