Hongeractie en betoging voor gevangen Draskovic

BELGRADO, 5 JULI. Ongeveer tienduizend aanhangers van Vuk Draskovic, de vorige maand gearresteerde Joegoslavische oppositieleider, hebben gisteren in Belgrado gedemonstreerd voor zijn vrijlating. Vijftig mensen, onder wie twintig parlementariërs, begonnen een hongerstaking om zijn vrijlating af te dwingen.

De betogers verzamelden zich gisteren op het grote plein voor de St. Sava-basiliek. Ze werden toegesproken door oppositieleiders die de vrijlating van Draskovic en diens vrouw Danica eisten. Draskovic, de leider van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, werd bij zijn aanhouding op 2 juni ernstig mishandeld; hij ligt nog steeds in het ziekenhuis. Het Servische Hooggerechtshof moet zich vandaag uitspreken over de verlenging van de preventieve hechtenis van Draskovic en zijn vrouw, die eveneens bestuurslid van de SPO is.

Tijdens de grote demonstratie deden zich geen incidenten voor. De menigte scandeerde leuzen voor Draskovic en tegen het bewind van de Servische president Milosevic, die voor “moordenaar” en “communist” werd uitgemaakt. (Reuter, AFP)