Escalatie in ruzie VN, Irak over camera's

BAGDAD/ WASHINGTON, 5 JULI. Een inspectieteam van de Verenigde Naties heeft vanmorgen Irak verlaten in verband met de ruzie met de Iraakse regering over de plaatsing van video-camera's op twee proefterreinen voor raketten.

Het conflict zou kunnen leiden tot een nieuwe militaire actie tegen Irak, dat een week geleden al het doelwit was van een Amerikaanse raketaanval ter vergelding van een verijdeld moordkomplot tegen ex-president George Bush. De Iraakse officiële pers sprak vandaag van een door Washington genspireerde “vuile truc”.

De leider van het inspectieteam, de Rus Nikita Smidovitsj, zei gisteren weinig hoop te hebben dat de Iraakse autoriteiten zullen terugkomen van hun weigering de camera's te laten installeren. Het conflict tussen Irak en de VN speelt al sinds 4 juni, toen leden van de VN-missie op de twee proefterreinen ten zuidwesten van Bagdad arriveerden om de camera's te plaatsen. De VN willen op deze wijze in de gaten houden of Irak zijn door de VN verboden ontwikkelingsprogramma voor middellange- en lange-afstandsraketten niet nieuw leven inblaast.

De Veiligheidsraad van de VN heeft Irak al op 18 juni gewaarschuwd voor de “ernstige consequenties” van een blijvende weigering de camera's te accepteren. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher noemde de Iraakse houding gisteren “een slecht teken”. In een vraaggesprek met het Amerikaanse televisienetwerk ABC kondigde hij consultaties met de bondgenoten aan over het geallieerde antwoord aan Irak. Op een vraag of Washington misschien op weg is naar een nieuwe gewapende confrontatie met Irak antwoordde hij: “Dat zou kunnen”.

Irak is in principe niet tegen de plaatsing van de camera's. Het staat er echter op dat dit onderdeel vormt van een pakket waarvan ook een versoepeling van het handelsembargo tegen Irak deel uitmaakt.

De escalatie van deze ruzie komt aan de vooravond van het begin van onderhandelingen tussen Irak en de VN over een beperkte hervatting van de Iraakse olie-export om te betalen voor voedsel en medicijnen en voor de activiteit van de VN in het land. Verwacht wordt dat de confrontatie over de raketten weinig invloed zal hebben op het verloop daarvan. (Reuter, AP)