Duitsland verrast in finale EK basketbal

MÜNCHEN, 5 JULI. De Duitse basketbalploeg heeft zeer verrassend de Europese titel veroverd. De gastheren versloegen voor ruim 10.000 toeschouwers in de Olympiahal te München Rusland met 71-70. Bij de rust leidde Duitsland al met 38-35. De sensationele overwinning was het grootste succes in de geschiedenis van het Duitse basketbal. Duitsland werd de opvolger van Joegoslavië, dat de Europese titelstrijd de laatste twee maal winnend afsloot.

Rusland was in de finale, zoals verwacht, technisch de betere ploeg. Het beschikte over voldoende potentieel om de successen van de vroegere Sovjetunie te evenaren. Die won veertien maal de Europese titel, in een tijd dat het basketbal in Duitsland alleen maar op inzet gebaseerd was. Gisteren gaf het Duitse doorzettingsvermogen, gekoppeld aan het thuisvoordeel, de doorslag. Topscorers aan Duitse zijde waren Welp (18) en Nürnberger (14). De Rus Babkov schoot 24 maal raak.

De Nederlandse vrouwenploeg lijkt kansloos voor een plaats in de eindronde van het EK basketbal in 1995 in het Tsjechische Brünn. De nationale ploeg werd in de voorronde geplaatst in Groep B met Rusland, Roemenië, Polen, Oekraine en Slovenië. Het kwalificatietoernooi wordt in mei 1994 in het Roemeense Arat gehouden. De eerste drie landen plaatsen zich voor de eindronde.

In groep A spelen gastland Litouwen, Italië, Hongarije, Finland, Letland en Kroatië. In groep C zijn ingedeeld: Zweden, Duitsland, Slowakije, Bulgarije. Moldavië en Griekenland. Spanje, Frankrijk en gastheer Tsjechië plaatsten zich automatisch voor de eindronde.