Donald Duck zonder hond en rijke oom naar China

ROTTERDAM, 5 JULI. Donald Duck en Mickey Mouse zijn sinds begin deze maand weer terug in China. De Disney-strips moeten wel aangepast worden aan de Chinese opvattingen over een juiste opvoeding. Zo zal de Dagobert Duck, de rijke oom van Donald die zwemt in het geld, niet in de Chinese stripverhalen voorkomen. Ook de hond als huisdier zal niet in de Chinese versie figureren omdat het in Chinese steden verboden is honden te houden.

Het Amerikaanse amusementsconcern Disney trok zich in 1990 na drie jaar terug uit China omdat de uitgaven niet beschermd waren tegen roofdrukken. Nu de Chinezen een wet ter bescherming van het copyright hebben aangenomen, probeert Disney het opnieuw. Uitgever Egmont in Denemarken maakt de strips voor de 1,1 miljard Chinezen. Egmont produceert ook strips voor onder meer Duitsland, Oost-Europa en Rusland. Volgens een woordvoerder van Egmont worden alleen de strips voor China aangepast. “De strips moeten in China een opvoedkundige rol spelen. Dat maakt het extra moeilijk.”

Niet alleen Amerikaanse striphelden moeten zich politiek correct gedragen om in China aan de bak te komen. Ook Europese stripfiguren moeten op hun beurt hun gedrag wel eens wijzigen om in de smaak bij de Amerikanen te vallen. Zo moest Lucky Luck stoppen met roken in een Franse tekenfilm die in de VS is uitgebracht. Ook de Mexicanen die met een sombrero tegen een cactus zaten te slapen, waren taboe.