Couppoging officieren in Burundi mislukt

BUJUMBURA, 5 JULI. In de Centraal-Afrikaanse staat Burundi is zaterdag een mislukte staatsgreep gepleegd tegen de vorige maand democratisch gekozen president Melchior Ndadaye. De vijf officieren die het initiatief tot de coup hadden genomen werden gearresteerd.

Het Burundische leger, dat grotendeels bestaat uit Tutsi's, bleef in meerderheid achter Ndadaye staan, ook al is deze zelf een Hutu. De Tutsi's, die slechts een minderheid vormen, maakten van oudsher de dienst uit in Burundi als een feodale bovenlaag. De presidentsverkiezingen van 1 juni gevolgd door de parlementsverkiezingen van vorige week maakten echter een einde aan de politieke heerschappij van de Tutsi's. In de volksvertegenwoordiging gingen 65 van de 81 te verkiezen zetels naar de Hutu-partij van Ndadaye.

De vijf officieren maakten deel uit van een in de hoofdstad Bujumbura gelegerde commando-eenheid. Ze hadden een groep soldaten opdracht gegeven om wegversperringen op te richten en hadden medewerkers bevolen om steun te werven voor de staatsgreep bij de bewakers van het presidentiële paleis en bij legerbarakken. Op beide plaatsen kregen ze nul op het rekest. Niet lang daarna werden ze ingerekend.

Een militaire attaché op een Westerse ambassade omschreef het optreden van de strijdkrachten in deze kwestie als “onberispelijk”. Een andere Westerse waarnemer stelde dat het mislukken van de coup aantoonde dat de democratie in Burundi wortel begint schieten. (Reuter, AFP)