Berlijn kiest ontwerp Forster voor Rijksdag

AMSTERDAM, 5 JULI. Van de drie bekroonde ontwerpen voor verbouwing en uitbreiding van de Rijksdag heeft Berlijn het ontwerp gekozen van Norman Foster. De kans is echter groot dat de twee andere kanshebbers, de Nederlander Pi de Bruijn en de Fransman-Spanjaard Santiago Calatrava, in hetzelfde complex opdrachten krijgen.

Over de suggestie in het ontwerp van De Bruijn om de plenaire zaal buiten het bestaande gebouw van de Rijksdag te plaatsen heeft het parlement apart gedebatteerd. De SPD was voor, maar de grootste regeringsfractie, CDU/CSU, was volgens De Bruijn tegen. Overigens is nog niet duidelijk of het ontwerp van Foster, die een groot glazen dak over de Rijksdag heen plaatst, daadwerkelijk wordt gerealiseerd. In de begroting van het ministerie van financien is geen rekening gehouden met een snelle verhuizing van Bonn naar Berlijn.