Begemann boekt koerswinst op qua omzet stille beurs

AMSTERDAM, 5 JULI. Begemann was vanmorgen een van de grootste stijger op de Amsterdamse effectenbeurs, waar de omzetten terugvielen tot een laag niveau.

AMSTERDAM De handel op de Amsterdamse effectenbeurs leed vanmorgen onder een kopersstaking. De koersen gingen over de gehele linie omlaag. Zelfs de obligaties leverden drie à vier stuivers in. De stemmingsindex noteerde tegen het middaguur 0,5 punt lager op 112, terwijl de EOE-index 1,64 toegaf op 322,01.

Volgens een handelaar maakte de euforie van de afgelopen weken plaats voor bezinning. Dat, gecombineerd met lagere koersen in Londen, Parijs en Frankfurt èn een totaal gebrek aan bedrijfsnieuws, hield beleggers aan de zijlijn. Bovendien blijft Wall Street maandag gesloten in verband met de viering van Onafhankelijkheidsdag.

De omzetten waren zeer laag. Een handelaar zei dat een grote order onder deze omstandigheden onmiddellijk invloed had op de beweging van de gehele beursindex. De verwachting is dat de beursindex deze week nauwelijks van zijn plaats zal komen.

Een van de grootste stijgers wat het altijd grillige aandeel Begemann. Topman Van den Nieuwenhuyzen wees zaterdag in een interview de beschuldiging af van dat hij de wet heeft ontweken om de koop van de versnellingsbakfabriek VCST te financieren. Bovendien toonde Van den Nieuwenhuyzen zich optimistisch over de toekomstige resultaten van het bedrijvenconglomeraat. Begemann, dat vrijdag sloot op 33,70 gulden, was omstreeks het middaguur een gulden hoger.

Uitschieters waren er verder niet of nauwelijks. Bij de internationals leverde Unilever 1,20 in op 201,40 gulden. Akzo daalde 1,10 tot 151,60 gulden, terwijl Koninklijke Olie veertig cent afstond op 174,60. KLM was de enige stijger; het luchtvaartfonds dikte vier dubbeltjes aan op 26,50 gulden. Philips daarentegen brokkelde twintig cent af en daalde weer tot onder de dertig gulden (29,90 gulden).

Grootste daler onder de actieve fondsen was KNP BT, dat zeven dubbeltjes afbrokkelde op 31,30 gulden. Op de lokale markt was er een bescheiden herstel van Begemann, dat zich 2 gulden omhoog werkte op 35,70 gulden, een opwaardering van 6 procent.

De dollar is de week een fractie hoger begonnen. De Amerikaanse munteenheid noteerde rond 12.00 uur 1,9080 tegen 1,9040 aan het slot van de handel op vrijdag. De handel verwacht weinig van het woensdag startende jaarlijkse overleg van de G-7, de zeven belangrijkste industrielanden in de wereld, deze keer in Tokio. Verder lag de dollarmarkt er wat stil bij wegens de viering van Independent Day in de Verenigde Staten. Daar zijn de financiële markten vandaag gesloten.

De valutamarkten elders in de wereld kauwen nog verder na op de vrijdag gepubliceerde cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid. Die wijzen erop dat het economisch herstel in de VS nog mager is en dat nog niet hoeft te worden gerekend op een verstrakking van de monetaire teugels.

Het pond sterling was iets lager. De Britse munteenheid noteerde 2,8750 gulden tegen 2,8840 vrijdag aan het slot van de handel. De Portugese centrale bank verlaagde vanmorgen haar beleningsrente met kwart procent tot 10,25 punt. Desondanks was de Portugese escudo iets sterker, 1,1790 gulden tegen een slotkoers van 1,1760 per honderd op vrijdag.

De koers van de Chinese munteenheid, de yuan, steeg vanmorgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar met zeven procent in reactie op het nieuws dat Zhu Rongji, de eerste plaatsvervanger van premier Li Peng, is benoemd tot president van de centrale bank van China. In juni was de koers van de yuan met ongeveer 25 procent gedaald. Zhu Rongji staat vooral bekend om zijn daadkrachtige optreden.

TOKIO In Tokio sloot het Nikkei-koersgemiddelde van 225 toonaangevende aandelen op 19.623,06 punten, 1,6 punt hoger dan het slotniveau van vrijdag.