Argentijns voetbal triomfeert met hard spel in Copa America

MEXICO-STAD, 5 JULI. Een geroutineerd, evenwichtig en beheerst spelend Argentijns nationaal elftal heeft gisteren in Ecuador het Copa América-voetbaltoernooi voor landenteams gewonnen. De Argentijnen versloegen tijdens de finale in Guayaquil het Mexicaanse elftal met 2-1. Het was de tweede achtereenvolgende keer dat de prestigieuze Amerika-cup in Argentijnse handen terecht kwam.

In een lang niet uitverkocht Isidro Romero-stadion in Guayaquil zagen ruim 40.000 vooral Ecuadoraanse toeschouwers een zeer spannende voetbalfinale, met een gering aantal maar gelijk aantal kansen voor beide ploegen. Underdog Mexico, dat voor het eerst deelnam aan dit toernooi, liet zich niet imponeren door de geduchte Argentijnse reputatie en gaf het Zuidamerikaanse elftal gedurende het grootste gedeelte van de wedstrijd goed partij.

Vooral in het begin gingen de Argentijnen met hard spel het Mexicaanse team te lijf. In de laatste vijftien minuten van de wedstrijd, toen de zaak vrijwel verloren was voor Mexico, waren het de Mexicanen die herhaaldelijk zware overtredingen begingen. De Braziliaanse scheidsrechter Marcio Resendes deelde zeven gele kaarten uit, maar zag ook het een en ander over het hoofd. In de 38ste minuut van de eerste helft werd een overtreding in het Argentijnse doelgebied niet bestraft en de Mexicanen een penalty onthouden.

Tot de rust beheerste Mexico het middenveld. De meeste Mexicaanse aanvallen gingen over de linkerflank, waarbij Hugo Sanchez op rechts als bliksemafleider diende. In de 18de minuut van de tweede helft doorbrak uitblinker Batistuta voor Argentinië de tot dan toe doelpuntloze wedstrijd. De spits van het Italiaanse Fiorentina maakte gebruik van zijn specialiteit en rondde een razendsnel uitgevoerde tegenaanval doeltreffend af. De Mexicaanse doelman Campos werd verrast door een droge knal in de korte hoek.

Zes minuten later was het weer gelijk. De blonde, slungelachtige technicus Alves werd in het strafschopgebied neergelegd door de Argentijnse doelman Goycoechea. De Argentijnse keeper maakte ditmaal zijn reputatie als penalty-stopper niet waar. Galindo scoorde de gelijkmaker vanaf elf meter.

De wedstrijd die in de eerste helft wel goed was maar bitter weinig kansen opleverde, kreeg de beloning van haar geboden kwaliteit. De 22 technisch zeer vaardige spelers schoten opeens met scherp. Na een klein half uur besliste Batistuta het duel. Hij maakte handig gebruik van een snel genomen inworp, passeerde zijn mandekker en schoot de bal hard in de verre hoek.

Mexico was daarna onmachtig om de solide Argentijnse verdediging voor een tweede maal te doorbreken. Het duel werd alleen maar harder, zoals alleen Latijnsamerikaanse teams over de schreef kunnen gaan. Mexico kreeg alleen in de 43ste minuut nog een allerlaatste kans, maar routinier Goycoechea redde zijn team met een prachtige duik.

Het verlies van hun elftal en de onbarmhartige regenval in de hoofdstad verhinderde de Mexicaanse fans niet om gisteravond met duizenden de straat op te gaan en de eervolle tweede plaats in de Copa América te vieren. Het Mexicaanse elftal was zonder twijfel dè verrassing van dit toernooi, en heeft laten zien dat met spanning kan worden gewacht op zijn deelname aan het WK volgend jaar in de Verenigde Staten. Wat Mexico duidelijk nog ontbreekt, is internationale wedstrijdervaring en doelgerichtheid. Een probleem waar meer teams in de Copa America mee worstelden. Vooral Colombia en Equador speelden soms sprookjesachtig voetbal, maar creërden naar verhouding te weinig kansen.

Brazilië stelde teleur maar had als excuus dat het met een veredeld B-team optrad, zonder de Europese Brazilianen. Argentinië stelt bijna nooit teleur. Dat land speelt zoals veel Europese landen spelen. Vanuit de verdediging en ogenschijnlijk minder sprankelend. Maar ook zonder Maradona blijken de Argentijnen nog steeds in staat resultaatvoetbal om te zetten in hoofdprijzen.