300 miljoen schade door overvallen

DEN HAAG, 5 JULI. De jaarlijkse kosten van bankovervallen, roofovervallen en straatroof bedragen minimaal 300 miljoen gulden. Van dit bedrag komt 62,6 procent voor rekening van Justitie. De politie is goed voor 23,1 procent, het bedrijfsleven voor 11,9 en de burgers voor 2,5. De kosten van justitie in de vorm van opsporen, vervolgen, berechten en bestraffen bedragen zo'n 250 miljoen gulden. Het grootste deel hiervan, 172 miljoen gulden, gaat zitten in het opsluiten van de daders.

Dit komt naar voren uit een onderzoek van het bureau Statistische Informatievoorziening en Beleidsanalyse (SIBA) van het ministerie van justitie, waarvan de resultaten deze week worden gepubliceerd.

Volgens het SIBA bedraagt het aantal bankovervallen in Nederland inmiddels 1 op de 21 kantoren per jaar. In Spanje, Italië en Denemarken ligt het aantal bankovervallen hoger. In alle andere Westeuropese landen worden jaarlijks minder kantoren overvallen. Ook het aantal overvallen op bedrijven neemt nog steeds toe. Werden in 1980 300 bedrijven overvallen, in 1989 ging het om bijna 660. Vooral benzinestations, juweliers en hotels werden het slachtoffer. In totaal werd in 1991 bij banken, geldtransporten, winkels en hotels 36 miljoen gulden buitgemaakt. Bij straatroof ging het in datzelfde jaar om een buit van bijna 7,5 miljoen bij ruim 10.000 slachtoffers. Bij straatroof vielen ongeveer 125 gewonden.

het goedkeuren van de voorgedragen premier en voorzitter van het Constitutionele Hof (alleen de Federatieraad);