Tarieven voor telefoon gaan in 1996 tien pct omhoog

ROTTERDAM, 3 JULI. De particuliere telefoontarieven gaan met ingang van 1996 met 10 procent omhoog omdat het ministerie van financiën vanaf 1 januari 1996 17,5 procent btw zal heffen over telecomdiensten. Dat moet op grond van een Europese richtlijn. Nederland is een van de laatste EG-landen die nu ook op telefoondiensten btw gaan heffen.

Nederland heeft nu nog een zogenoemde btw-vrijstelling voor telecomdiensten. Daar staat tegenover dat PTT Telecom de btw die het bedrijf zelf moet betalen als het goederen of diensten koopt, niet kan aftrekken van de belastingen. Deze door de PTT betaalde btw wordt voor een klein deel doorberekend aan de klanten.

Na 1 januari 1996 kan PTT Telecom deze btw wèl aftrekken. Tegelijkertijd moet het over alle geleverde goederen en diensten 17,5 procent btw in rekening brengen aan zijn klanten. Per saldo gaat de particuliere klant hierdoor 10 procent meer betalen. Zakelijke klanten die de omzetbelasting wel kunnen aftrekken gaan per saldo iets minder betalen.

De verhoging als gevolg van de btw-heffing komt bovenop andere tariefstijgingen die voor de komende jaren door PTT Telecom zijn aangekondigd. De PTT vindt dat de binnenlandse tarieven voor zakelijk en particulier telefoonverkeer te laag zijn in verhouding tot de kosten. Het relatief goedkope binnenlandse telefoonverkeer is lang bekostigd uit de opbrengsten van het buitenlandse telefoonverkeer. Volgens het wetsvoorstel voor de beursgang van de PTT moet het telecombedrijf overigens voor elke tariefverhoging toestemming van de overheid vragen.