Olieprijs naar laagste niveau sinds Golfoorlog

ROTTERDAM, 3 JULI. De olieprijs is gisteren gedaald tot het laagste niveau sinds het einde van de Golfoorlog begin 1991. De oorzaak is onder meer dat Koeweit heeft aangekondigd extra olie op de markt te brengen. Ook houden handelaren rekening met een akkoord tussen de Verenigde Naties en Irak over hervatting van de olie-export door dit land.

Op de termijnmarkt in Londen noteerde de toonaangevende Noordzee-olie Brent gistermiddag 16,67 dollar per vat (159 liter). Dat is een daling met één dollar sinds woensdag, en twee dollar vergeleken met een maand geleden. De Amerikaanse oliesoort West Texas Intermediate daalde in New York met ruim een halve dollar per vat tot 17,96 dollar.

Oliehandelaren voorzien een groot overaanbod op de al ruim voorziene markt als Koeweit, zoals herhaaldelijk is aangekondigd, zijn produktie opvoert boven het quotum van 1,6 miljoen vaten. Dit quotum hebben de olieministers van Opec, de organisatie van olie exporterende landen, vorige maand aan het emiraat toewezen. Koeweit accepteerde niet het Opec-akkoord om de gezamenlijke produktie van de twaalf lidstaten in het derde kwartaal ongeveer gelijk te houden.

Daar komt nu nog de mogelijkheid bij van een hervatting van de olie-export uit Irak, dat sinds zijn invasie van Koeweit in augustus 1990 is geisoleerd door embargo's van de Verenigde Naties. Volgende week komen in Genève delegaties van de Verenigde Naties en de Iraakse regering bijeen om zich opnieuw te beraden over de voorwaarden waaronder Irak kan worden toegestaan een hoeveelheid olie ter waarde van 1,6 miljard dollar in een periode van een halfjaar te verkopen. Zo zou Irak voedsel en medicijnen kunnen aanschaffen.

Irak heeft zich bij herhaling verzet tegen de strenge voorwaarden die de Veiligheidsraad in resoluties voor deze verkoop heeft gesteld. De export moet onder toezicht van de VN plaatshebben en de opbrengst moet in een VN-fonds worden gestort.

Volgens het persbureau Associated Press heeft een woordvoerder van het ministerie van olie gisteren gezegd dat de positie van Bagdad nu soepeler is geworden dan bij eerdere gesprekken met de VN. Donderdag zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Madeleine Albright, dat de VS zich niet tegen hervatting van de Iraakse olie-export verzetten als aan de VN-voorwaarden wordt voldaan. Die opmerking was al voldoende voor het begin van een scherpe daling van de olieprijs.