Nog geen definitieve regeling kwestie-Haiti

MEXICO-STAD, 3 JULI. Overeenstemming in de Haitiaanse crisis leek gisteren nog slechts een kwestie van handtekeningen, maar tegelijkertijd bood een door de Verenigde Naties ontwikkeld plan voor de terugkeer naar de democratie zoveel onzekerheden dat van een definitieve regeling nog geen sprake kan zijn.

Legerleider Raoul Cedras accepteerde gisterochtend het plan dat hem was voorgelegd door VN-bemiddelaar Dante Caputo. Een woordvoerder van de generaal zei dat alleen nog “enkele kleine details” moeten worden aangepast. Volgens een VN-woordvoerder gaat het inderdaad om redactionele aanpassingen.

Maar de verdreven president van Hati, Jean-Bertrand Aristide, had aanmerkelijk langer nodig om zijn goedkeuring te hechten aan het VN-plan. In de loop van gisteren kwam het staatshoofd-in-ballingschap onder grote internationale druk te staan om het plan te aanvaarden en zo een begin te maken met een einde aan de crisis, die is ontstaan in september 1991 toen Aristide bij een mede door Cedras geleide staatsgreep werd verdreven. In kringen rond Aristide werd het plan vrijwel direct als “positief” betiteld, maar de vertraging in de officiële reactie duidde nog op enkele onzekerheden. Diplomaten die zijn betrokken bij de besprekingen, schetsen het volgende scenario: Ontmoeting van alle Haitaanse politieke partijen, mogelijk in Washington onder auspiciën van de Organisatie van Amerikaanse Staten; Benoeming van een nieuwe premier door Aristide met de goedkeuring van het parlement zoals dat was samengesteld vóór de staatsgreep; Cedras en het oppercommando van het leger dienen hun ontslag in. Hierbij inbegrepen is politiechef Michel François, lid van dit oppercommando. Allen krijgen amnestie voor hun betrokkenheid bij de coup van september 1991; Opheffing van het VN-embargo tegen Haiti door de Veiligheidsraad, na instemming van Aristide; Terugkeer van Aristide naar Haiti, vóór of op 30 oktober.