Nieuwe moslim-enclave in noorden van Bosnië

VITEZ/BELGRADO, 3 JULI. Door een gemeenschappelijke omsingeling door Servische en Kroatische troepen is in het noorden van Bosnië-Herzegovina een nieuwe moslim-enclave ontstaan, de stad Maglaj. Dat melden waarnemers van de Verenigde Naties in de Centraalbosnische stad Vitez.

Serviërs en Kroaten hebben na enkele dagen strijd met moslim-eenheden de dunne strook land doorbroken die Maglaj verbond met grotere, door moslim-eenheden gecontroleerde steden als Zenica en Tuzla. De Veiligheidsraad van de VN had vorige maand besloten dat moslim-enclaves als Gorazde en Sarajevo "veilige havens' moeten worden en is op zoek naar vredestroepen om aan dit begrip inhoud te geven. Met het ontstaan van nieuwe enclaves was daarbij echter geen rekening gehouden.

De vluchtelingenhulporganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zoekt inmiddels koortsachtig naar een oplossing voor de nieuwe blokkades van Servische zijde tegen hulpkonvooien die vanuit Servië naar moslim-enclaves als Srebrenica, Gorazde en Sarajevo rijden. Volgens functionarissen van het UNHCR zouden er aanwijzingen zijn, dat de Bosnische Serviërs willen afzien van hun voornemen, alle VN-voertuigen honderden dollars tol te laten betalen. In verband met deze maatregel, die wordt doorgevoerd onder het voorwendsel dat de VN-voertuigen in Servisch Bosnië veel schade aan het wegennet toebrengen, heeft het UNHCR alle hulpkonvooien vanuit Servië moeten staken.

De regering van Joegoslavië (Servië en Montenegro) heeft vertegenwoordigers van de CVSE-organisatie (de Europese Conferentie voor Vrede en Samenwerking in Europa) laten weten dat zij op korte termijn haar waarnemersgroepen moet terugtrekken uit de Servische provincies Kosovo en Vojvodina en uit de streek Sandzak. Deze missies, een jaar geleden ingesteld, hebben tot nu toe hun best gedaan bij te dragen aan het voorkomen van verdere gewapende conflicten in Joegoslavië. Servië en Montenegro zijn inmiddels evenwel door de CVSE-organisatie buitengesloten. Naar verluidt zou de regering in Belgrado bereid zijn een blijvende aanwezigheid van de CVSE-missies op haar territorium "in te ruilen' tegen opschorting van de uitsluiting.

(AFP/Reuter)