Justitie belooft nog eens 160 cellen

DEN HAAG, 3 JULI. Door grote inspanning van het gevangeniswezen telt het "noodverband' eind dit jaar 160 cellen méér dan de 600 die minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Kosto van justitie hebben toegezegd.

Dat heeft het ministerie van justitie meegedeeld. De capaciteit om vreemdelingen vast te houden moet eind volgend jaar komen op 626 plaatsen. Dat betekent bijna een verdubbeling ten opzichte van maart dit jaar. Justitie ontwikkelt momenteel een computersysteem dat in oktober moet werken. Dan kunnen de rayonbureaus van het gevangeniswezen op elk moment zien hoeveel cellen er wáár vrij zijn. Zo'n systeem is nodig om de 12.000 cellen te beheren die Nederland vóór 1996 waarschijnlijk telt. Het gevangeniswezen telt nu ruim 8.000 cellen. In 1988 waren dat er nog maar 5.488.