Hendrix voorkomt dat zijn paard verdrinkt in immens stadion Aken

AKEN, 3 JULI. Een paard moet de nodige moed en brutaliteit hebben om met opgeheven hoofd het indrukwekkende ruiterstadion van Aken binnen te durven galopperen. Paarden verdrinken in de zee van ruimte van de arena en zijn soms zo afgeleid door die immense vlakte, de 20.000 toeschouwers er omheen en de vele kleuren en vlaggen, dat hun aandacht voor de te springen obstakels in de piste tot een minimum is gedaald. “De eerste paar dagen kwam ik hier helemaal niet aan springen toe”, zei Emil Hendrix, “mijn paard Anadolu Arabian had alleen maar oog voor de omgeving, totaal niet voor de hindernissen.”

Maar gelukkig voor het Nederlandse springteam keerde de concentratie van Arabian net op tijd voor de landenwedstrijd terug. Want gistermiddag was Hendrix met Arabian de beste Nederlandse combinatie met twee foutloze ronden in de landenwedstrijd. Dat deden alleen de Zwitsers Willi Melliger en Stefan Lauber hem na, die daarmee de overwinning van de landenwedstrijd voor Zwitserland veiligstelden.

Bondscoach Hans Horn zag in de prestaties van Hendrix weer eens bewezen dat wedstrijdroutine en stalen zenuwen essentiële eigenschappen voor een teamruiter zijn. Horn: “Hoe graag ik ook een jongere generatie eens de kans zou willen geven de ervaring op te doen van een EK-rijden, om zo'n prestatie kan ik natuurlijk niet heen. Dan komt bij mij meteen de superieure rit die Hendrix twee jaar geleden tijdens de EK in La Baule maakte weer voor de geest. Hij reed toen met zijn relatief onervaren paard Aldato na een slechte eerste ronde een fantastische foutloze tweede ronde. Voor het goud bleken we die rit later niet nodig te hebben, maar hij had toch maar de mentaliteit om die prestatie daar neer te leggen.”

De tweede plaats die Nederland bereikte in de landenwedstrijd, mag een opmerkelijke prestatie genoemd worden omdat de gebruikelijke steunpilaren uit het springteam niet aanwezig waren. De geblesseerde Egano wordt door Lansink weer langzaam in het werk genomen en voorlopig moet Easy Jumper de taken opknappen. De tienjarige vosruin is een jaar geleden als probleempaard in de handen van Lansink gevallen, maar liep nu in de landenwedstrijd een gemakkelijk rondje met vier strafpunten en een tweede foutloze ronde. Lansink: “Arabian sprong altijd te gehaast en te gespannen. Nu hij rustiger is en de tijd neemt voor een hindernis, komt zijn ware springvermogen pas boven.” Horn, die behalve bondscoach ook Lansinks werkgever is, vindt na de landenwedstrijd in Sken een teamplaats voor Lansink met Easy Jumper denkbaar. Top Gun van Jan Tops is geblesseerd uit Arnhem gekomen en het is de vraag of de blessure tijdig herstelt. Vorig jaar moest Horn ook gokken op de goede vorm van Top Gun voor een opstelling in het Olympisch team, met het bekende gouden-medailleresultaat. Het team zal bestaan uit vier duo's van de vijf mogelijkheden, Lansink met Easy Jumper, Raymakers met Rinnetou Z, Tops met Top Gun, Hendrix met Arabian en Bril met Let's Go. Horn: “Je ziet aan de Engelsen, die naast de broers Whitaker en Broome ook de jeugdige Armstrong eens een kans geven, dat vernieuwing een nieuwe impuls kan zijn. Ik noem het dan maar de luxe van de in Nederland steeds breder wordende springsport dat wij goede jonge combinaties, zoals Henk van der Pol met Juri Quila, die hier uitstekend heeft gepresteerd, nog thuis houden. Twee jaar geleden zou hij zeker in het team zijn opgenomen. Nu we echter al met iets minder ervaren paarden te maken hebben dan vorig jaar, kan ik de ervaring van de ruiters niet missen.”