Hanson biedt op Quantum Chemical

Het Britse conglomeraat Hanson heeft een bod van 3,2 miljard dollar (ruim 6 miljard gulden) uitgebracht op de Amerikaanse chemieconcern Quantum Chemical, producent van plastics en propaangas.

Het bedrag bestaat voor het grootste deel uit de overneming van schulden van Quantum, die in de 2,5 miljard dollar lopen. De financiële adviseurs van Quantum achten het bod redelijk, nu moet een meerderheid van de aandeelhouders (tenminste 66,6 procent) nog zijn goedkeuring verlenen.

Quantum is de grootste producent van polyethyleen in de VS en de op twee na grootste distributeur van propaangas. In 1992 behaalde de onderneming een omzet van 2,4 miljard dollar en een winst van 61 miljoen dollar (voor belastingafdracht van 262 miljoen dollar).

Het Hansonconcern wordt geleid door Lord Hanson, die zich in de afgelopen jaren manifesteerde als een "raider' die bedrijven opkoopt. Vorig jaar mislukte een poging tot overname van de Britse chemiereus ICI.