Foto: ZOETERMEER - De nieuwe staatssecretaris van ...

Foto: ZOETERMEER - De nieuwe staatssecretaris van onderwijs, de voormalige rector magnificus van de Rijksuniversiteit Limburg M.J. Cohen, is op een bijzondere manier gevraagd voor die post, zo onthulde minister Ritzen (onderwijs) gisteren op de eerste persconferentie van het nieuwe duo.

Ritzen had hem eenvoudigweg gezegd: “Job, we hebben je nodig en we gaan ervan uit dat je het doet.” De noodzaak was groot, want uit een zeer brede consultatie over mogelijke kandidaten - Ritzen zei in een paar dagen 60 mensen geraadpleegd te hebben - kwam er maar één kandidaat tevoorschijn: Cohen. Geen wonder dus dat deze na een paar dagen nadenken reageerde met “vooruit dan maar”. De obstakels die Cohen zag werden in die tijd weggenomen door zijn arts, die hem ondanks zijn gebroken enkel geschikt verklaarde voor het politieke ambt, en door zijn vrouw, die van haar Limburgse werkgever een jaar vrij kon krijgen zodat het hele gezin zich in het westen zou kunnen vestigen. Cohen zei ervan uit te gaan dat hij over een jaar zal terugkeren naar Maastricht. (Foto Roel Rozenburg)