Enquête: liever VUT weg dan AOW omlaag

AMSTERDAM, 3 JULI. Als er moet worden bezuinigd op oudedagsvoorzieningen, zou een meerderheid van de bevolking liever de VUT afschaffen of de AOW-premie verhogen dan de AOW-uitkering verlagen.

Dit blijkt uit een enquête naar opvattingen over ouderen, die door onderzoekers van de Vrije Universiteit is gehouden. Zeventig procent van de ondervraagden vindt dat ouderen met pensioen moeten kunnen op het moment dat ze dat willen. Slechts 30 procent is voor een vaste pensioenleeftijd. Van de ouderen heeft 5 procent problemen met een te laag inkomen. Bijna een derde kan er net van rondkomen en 64 procent zegt het goed tot erg goed te hebben. Toch denkt de helft van alle ondervraagden dat een onvoldoende inkomen het belangrijkste probleem is van ouderen in Nederland. Zestig procent is voor wetgeving tegen leeftijdsdiscriminatie, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Driekwart vindt niet dat 50-plussers hun werk moeten opgeven om jongeren aan een baan te helpen. De meeste mensen vinden dat kinderen de plicht hebben om, als dat nodig is, voor hun ouders te zorgen. Maar voor driekwart is het niet vanzelfsprekend dat die hen dan ook in huis nemen. Ook de ouderen zelf willen liever niet van hun kinderen afhankelijk zijn.