Duitsland wil zetel in V-raad

BONN, 3 JULI. Duitsland heeft secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali van de Verenigde Naties schriftelijk meegedeeld dat het graag een vaste zetel in de Veiligheidsraad zou krijgen. Dit heeft minister van buitenlandse zaken Klaus Kinkel (FDP) gisteren meegedeeld in een debat in de Bondsdag over de Duitse deelneming aan VN-vredesacties in Somalië.

Volgens Kinkel heeft al een groot aantal landen, “daaronder de Amerikanen en de Fransen”, laten weten positief te staan tegenover deze Duitse wens. In een interview voor de Duitse televisie bevestigde de Amerikaanse president Clinton gisteravond dat zijn land een toekomstige kandidatuur van Duitsland en Japan voor het lidmaatschap van de Veiligheidsraad steunt. Onbesproken bleef of ook kandidaten als Nigeria en Brazilië voor de VS in aanmerking komen en of de nieuwe V-raad-leden ook een vetorecht krijgen.

In zijn brief aan de VN heeft Kinkel geantwoord op een vraag die Boutros-Ghali in maart tijdens een bezoek in Bonn had gesteld. Namelijk of Duitsland bij de voorgenomen vergroting van de V-raad, die nu de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië als vaste leden kent, voor een permanente zetel in aanmerking wilde komen en overeenkomstige verplichtingen op zich zou willen nemen.

De autoriteit en verantwoordelijkheid van de volkerenorganisatie voor “de grote toekomstvragen der mensheid” is volgens Bonn groter geworden sinds het einde van het Oost-Westconflict. Duitsland is bereid straks als vast lid van de Veiligheidsraad die verantwoordelijkheid te helpen dragen, aldus Kinkel in zijn brief.