Chris Leeflang, voorzitter van de CPNB, overleden

AMERSFOORT, 3 JULI. De boekverkoper en uitgever Chris Leeflang, die jarenlang voorzitter was van de CPNB-organisatie voor boekpromotie, is woensdag op 88-jarige leeftijd overleden.

Leeflang ijverde sinds 1947, toen hij CPNB-voorzitter werd, voor de professionalisering van de propaganda voor boeken. Zo nodigde hij jaarlijks jonge schrijvers uit anoniem een novelle in te sturen, waarvan de beste als Boekenweekgeschenk zou worden uitgegeven. Dat systeem leverde onder meer de boeken Oeroeg van Hella Haasse en De nacht der Girondijnen van J. Presser op. Voorts werd onder zijn leiding het openingsgala van de Boekenweek uitgebreid met een gerenommeerd bal voor schrijvers en uitgevers.

Veertig jaar lang was Leeflang directeur van de Utrechtse boekwinkel Broese. Tijdens de bezetting verzorgde hij de illegale uitgave van Dieuwertje Diekema van Kees Stip. Die nevenactiviteit groeide na de oorlog uit tot de stichting De Roos, waar honderden bibliofiele uitgaven verschenen.