BOSNIË

Met respect voor de artikelen van Michael Stein en Henk Hofland in NRC Handelsblad van 23 juni over de oorlog in Bosnië, ze gaan toch te vlug voorbij aan de drie kernproblemen die militaire hulp door NAVO of VN aan de Bosniërs in de weg staan: 1) een burgeroorlog leent zich nog minder dan een conventionele oorlog voor interventie door buitenlandse troepen. 2) de publieke opinie in het Westen is niet bereid grote aantallen eigen militairen als kanonnenvoer te leveren.

(De militairen zelf zijn ook aanzienlijk minder enthousiast dan ze bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog waren.) 3) de voornaamste (etnische) groep slachtoffers, de Bosnische moslims, hebben zich ook schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, inclusief etnische zuiveringen.

Deze maatregelen kunnen mogelijk kunnen bijdragen aan een oplossing van het conflict: Moderne wapens, munitie en hulpmiddelen, alsmede luchtsteun en inlichtingen kunnen worden versterkt aan geselecteerde Bosnische eenheden die aan de drie volgende eisen voldoen: 1) ze moeten beschikken over elementaire militaire kennis en vaardigheden;

2) ze moeten bekend zijn met de conventie van Genève en de rechten van de mens en bereid zijn deze te handhaven; 3) ze moeten bereid zijn op te treden tegen oorlogsmisdadigers van alle etnische groepen.

Eventueel kunnen, op basis van vrijwilligheid, adviseurs en controleurs toegevoegd worden aan door de VN gesteunde eenheden.

    • Ir. B.P.A. Spekman