Blinde Egyptische sjeik in VS vast

NEW YORK, 3 JULI. Een van de geestelijk leiders van de moslim-fundamentalistische beweging in Egypte, sjeik Omar Abdel-Rahman, die sinds mei 1990 in de Verenigde Staten woont, heeft zich overgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten.

Na lange onderhandelingen tussen zijn advocaat en de immigratiedienst verliet de blinde sjeik gistermiddag de Abu Bakr-moskee in Brooklyn waar hij zijn toevlucht had gezocht nadat de autoriteiten donderdag zijn aanhouding hadden gelast in verband met de beschuldigingen dat hij op valse voorwendselen de VS was binnengekomen. Tevoren had hij daar volgens een aanwezige “een soort afscheidsrede” gehouden waarin hij zich tegen het gebruik van geweld had uitgesproken. Het ministerie van justitie had hem aanvankelijk op vrije voeten wilde laten hangende de uitzettingsprocedure. Het was echter onder zware druk komen te staan van politici na de arrestatie van een aantal van zijn aanhangers op verdenking van terrorische samenzweringen. (Reuter, AFP)