Beurskoersen lager na bereiken record

AMSTERDAM, 3 JULI. De aandelenkoersen moesten tegen het einde van deze week terrein prijsgeven. Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden teleurgesteld op de in hun ogen te geringe renteverlaging in Nederland.

De aandelenkoersen bereikten donderdag het hoogste niveau in de de afgelopen 12 maanden. De hoop op een renteverlaging door Duitsland dreef de index gisteren zelfs even naar een jaarrecord van 327,04 punten. Maar nadat de Bundesbank de officiële rentetarieven verlaagde, namen beleggers winst. Handelaren noemden als belangrijkste reden dat er weinig meer is om naar uit te kijken nu Duitsland en ook Nederland de rentetarieven hebben verlaagd. De koersstijging eerder deze week was vooral een gevolg van aankopen van beleggers die anticipeerden op een renteverlaging.

Philips doorbrak deze week de grens van dertig gulden. Het aandeel is in trek als een lange termijn cyclische belegging. Maar handelaren verwachten niet dat de koers van Philips nu snel zal doorstoten naar 35 gulden. Hoewel het aandeel over de afgelopen drie maanden een koerswinst van meer dan dertig procent realiseerde, loopt het nog steeds ver achter over de afgelopen 12 maanden. Vergeleken met een jaar geleden staat de koers van Philips nog steeds zo'n dertig procent lager, terwijl de aandelenkoersen gemiddeld vijf procent stegen.

Analisten wijzen erop dat er weliswaar fundamenteel gezien weinig is veranderd bij Philips, maar dat er toch lichtpuntjes zijn. Als gevolg van de verkoop van het belang in MEC aan Matsushita voor 1,6 miljard gulden is de financiële situatie van het concern verbeterd. Ook de financiële openheid en de nadruk op het vergroten van de kasstroom die de nieuwe financiële man Eustace ten toon spreidt, maakt een goede indruk.

Een opvallend aandeel was deze week verder het onroerend-goedfonds Rodamco, dat gisteren 3,20 gulden ex-dividend ging. Nadat de koers van het aandeel eerder deze maand steeg tot boven de intrinsieke waarde van 55,28 gulden is de koers voortdurend gestegen. Voordat het dividend werd afgetrokken sloot Rodamco gisteren op 58,10 gulden.

Ondanks de huidige sombere vooruitzichten voor de Nederlandse economie heeft de Amsterdamse beurs het in juni bijzonder goed gedaan. De omzet op de beurs bedroeg vorige maand 81,5 miljard gulden tegen 58,2 miljard in mei. De stijging kwam vooral van de obligatiesector, waarvan de omzet ten opzichte van mei steeg van 40 miljard naar 64,3 miljard gulden. De aandelenomzet ging van 17,1 miljard naar bijna 18 miljard gulden.

De totale omzet in de eerste zes maanden kwam op 448 miljard tegen 281 miljard gulden in de eerste helft van 1992. De aandelenomzet ging van 83,1 miljard naar 105,6 miljard en de obligatie-omzet van 198,7 miljard naar 341,7 miljard.

Het belangrijkste fonds van de beurs, Koninklijke Olie, gedroeg zich het opvallendst met diverse records. Op 18 maart werd verder de hoogste dagomzet in de geschiedenis van het Damrak geboekt met 12,2 miljard gulden. Het vorige record dateerde van 17 september 1992 met 8,8 miljard gulden. De goede gang van zaken op de beurs wordt door handelaren bemoedigend geacht met het oog op economisch herstel. Een ongesschreven wet wil dat de effectenbeurs altijd een halfjaar vóór loopt op de economische ontwikkelingen.

    • Paul Wessels