ASM International wil Fico verkopen

Besprekingen over de verkoop van ASM-Fico, met vestigingen in Herwen en Brunssum, aan de Amerikaanse onderneming Kulicke & Soffa Industries bevinden zich in een vergevorderd stadium.

Fico is een dochterbedrijf van ASM International in Bilthoven (fabrikant van apparatuur voor de halfgeleiderindustrie). De geschatte opbrengst van de verkoop van Fico, een kleine 100 miljoen gulden heeft ASM hard nodig gezien de financiële nood waarin het bedrijf verkeert.

Fico is goed voor een omzet van ongeveer 100 miljoen gulden. Er werken 500 mensen. De ASM-groep boekte vorig jaar een totale omzet van 417 miljoen gulden. Na gedwongen ontslag van 300 mensen had de groep nog 2500 personeelsleden. Een verlies in 1992 van 74 miljoen gulden leidde ertoe dat het eigen vermogen van ASM 14 miljoen gulden negatief werd. De banken hebben intussen alle dochterbedrijven in onderpand. ASM is de banken 290 miljoen gulden schuldig.