Vuurtorenwachters op Wadden blijven

DEN HAAG, 2 JULI. De negen vuurtorenwachters op Schiermonnikoog, Ameland, Texel en Vlieland mogen blijven.

Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) zegde dit gisteren toe nadat een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, PvdA, D66, GroenLinks en SGP hierop had aangedrongen. De minister zal met de betrokken gemeenten en provincies contact opnemen over de betaling van de vuurtorenwachters. Volgens Maij-Weggen moet dit gebeuren uit de havengelden en de toeristenbelasting. Een voorstel van de gemeenten en provincies om onder meer voor dit doel een vaarbelasting in te voeren, werd eerder door de minister van de hand gewezen. Tot gisteren was zij nog van plan de vuurtorenwachters op de vier eilanden vanaf 1999 te vervangen door oproepkrachten. Alleen die op Texel zouden mogen blijven.