VS geeft fiat IMF-krediet Vietnam

WASHINGTON/HANOI, 2 JULI. Vietnam kan weer in aanmerking komen voor kredietverlening door het Internationale Monetaire Fonds (IMF). De VS geven hun verzet tegen een IMF-plan voor de herfinanciering van de buitenlandse schuld van 140 miljoen dollar op. De Amerikaanse president Clinton zal een besluit hierover vandaag bekendmaken, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

De beleidswijziging is een blijk van waardering voor de medewerking die Vietnam verleent bij de rapportage over de sinds de Vietnamoorlog vermiste Amerikaanse militairen, zo zei de Amerikaanse functionaris.

De Amerikaanse stap om zich niet langer te verzetten tegen multilaterale kredietverlening aan Vietnam is de meest vergaande in een beleid om langzamerhand het sinds 1975 geldende handelsembargo te versoepelen. Wanneer Hanoi zijn schuld aan het IMF heeft afbetaald, kan het in aanmerking komen voor veel grotere leningen van de Wereldbank en anderen ter financiering van grote projecten.

Afgelopen april tijdens de halfjaarlijkse vergadering van het IMF hadden Frankrijk, Japan en andere landen nog vergeefs druk op de VS uitgeoefend. Vietnam heeft het Amerikaanse besluit inmiddels al als een “zeer belangrijke stap” verwelkomd. “Het is een humanitaire maatregel die het vertrouwen tussen de twee landen kan vergroten,” aldus een hoge functionaris van het Vietnamese ministerie van buitenlandse zaken. (AFP, AP, Reuter)