Sluiting van 87 Amerikaanse bases treft vooral Duitsland

WASHINGTON, 2 JULI. De Amerikaanse minister van defensie, Les Aspin, heeft gisteren de sluiting bekendgemaakt van 87 militaire bases in Europa, voornamelijk in Duitsland. Ook de luchtmachtbasis op Soesterberg valt onder de maatregel, zoals eerder al werd aangekondigd. Vijf bases, waaronder die in het Duitse Bitburg, zullen sterk worden ingekrompen. De bezuinigingsoperatie is de grootste sinds de Amerikaanse regering in 1990 besloot de omvang van de overzeese troepen te reduceren.

In Bitburg wonen ruim tienduizend Amerikanen, familieleden van de militairen meegerekend. Het grootste deel van hen zal het stadje verlaten. De vierduizend militairen op de basis ontvingen jaarlijks 145 miljoen dollar loon en verteerden dit grotendeels in de stad en omgeving. De burgemeester van Bitburg reageerde verslagen op het nieuws van de bezuinigingen.

Berlijn en Frankfurt daarentegen verwelkomden de sluiting van hun bases omdat hierdoor huizen vrijkomen die hard nodig zijn voor de eigen bevolking. Het hoofdkwartier van de Amerikanen in Frankfurt, gevestigd in het voormalige gebouw van het chemische concern IG Farben, komt wat Frankfurt betreft in aanmerking om het hoofdgebouw van de Europese centrale bank te worden. De basis bij Fulda aan de voormalige Oostduitse grens, die tijdens de Koude Oorlog een mogelijke invasieroute van de Russen bewaakte, wordt gedeactiveerd. Dit houdt in dat hij later weer in gebruik kan worden genomen.

In Soesterberg wonen momenteel nog 1400 militairen met hun gezinnen. Volgend jaar september moeten de laatsten zijn vertrokken. Aan het eind van dit jaar zullen de eerste F 15 bommenwerpers de basis Soesterberg verlaten.

President Clinton wil het aantal Amerikaanse manschappen in Europa uiteindelijkterugbrengen tot 100.000 in september 1996. Onder Bush was dit streefgetal nog 150.000. Sinds 1990 is de sterkte van de troepen al gehalveerd. In mei van dit jaar lag het aantal Amerikaanse militairen in Europa op 168.600. Volgens het Pentagon verliezen 24.000 militairen hun baan door de nu aangekondigde maatregelen. Ook het burgerpersoneel wordt getroffen. Een aantal militairen zal worden overgeplaatst, maar gezien de verregaande bezuiningen van defensie is er voor lang niet iedereen een vervangende baan.

President Clinton zal een dezer dagen ook een lijst van binnenlandse bases die gesloten moeten worden naar het Congres sturen. Op deze lijst staat vermoedelijk ook de marinebasis en -werf van Charleston. Als de sluiting daarvan doorgaat kost dit 33.000 mensen direct hun baan. (Reuter, AP, ANP)