Sjoesjkevitsj raakt vertrouwen parlement kwijt

MINSK, 2 juli. Het parlement van Wit-Rusland heeft een motie van wantrouwen aangenomen tegen president Stanislav Sjoesjkevitsj.

De meerderheid was echter te klein om de president naar huis te sturen.

Het parlement nam de motie met 168 tegen 27 stemmen aan. Om Sjoesjkevitsj - formeel voorzitter van het parlement - tot aftreden te dwingen waren 177 stemmen nodig, de helft plus één van alle parlementariërs. In de motie werd de president gehekeld omdat hij heeft nagelaten parlementaire beslissingen ten uitvoer te brengen. Het gaat daarbij vooral om besluiten die neerkomen op nauwere samenwerking met Rusland. Het parlement van Wit-Rusland wordt gedomineerd door conservatieve (ex-)communisten die aanstoot nemen aan de markthervomingen die Sjoesjkevitsj tracht door te voeren en aan zijn onafhankelijke buitenlandse beleid. Hoewel de motie hem niet tot aftreden dwingt, menen waarnemers dat de president zijn machtsbasis in het parlement geheel kwijt is en zich moeilijk zal kunnen handhaven. (Reuter)