Politie verhoort tien spelers Olympique Marseille

PARIJS, 2 JULI. Tien spelers van Olympique Marseille zijn gisteren urenlang door de politie verhoord in verband met het omkoopschandaal waarin de Franse en Europese kampioensploeg is verwikkeld. Vier spelers die pas na vijf uur ondervraging werden vrijgelaten, moeten zich ter beschikking stellen van de justitie die met haar spectaculaire optreden de gemoederen in de Franse voetbalwereld heftig blijft beroeren.

De spelers van Olympique begonnen gisteren in Font-Romeu (Pyreneën) aan een tiendaags trainingskamp. Kort na hun aankomst arriveerde politie uit Lille en Valenciennes die prompt tien spelers meenam voor verhoor. Twee van de vier spelers die als laatsten werden vrijgelaten, zijn ex-ploeggenoten van Nantes, net zoals Christophe Robert, de aanvaller van Valenciennes die heeft bekend dat hij 250.000 francs heeft aangenomen van personen die namens Olympique optraden.

De verklaringen van Robert over de toedracht van de omkoping zijn gisteren bevestigd door zijn ploeggenoot Jorge Burruchaga, de Argentijnse aanvaller, die na zijn terugkeer van vakantie in Valenciennes werd verhoord door rechter-commissaris Bernard Beffy die het onderzoek in deze affaire leidt. Burruchaga werd formeel beschuldigd van passieve corruptie. Evenals Glassmann, de Valenciennesspeler die de poging tot omkoping onthulde, heeft Burruchaga uiteindelijk geen geld aangenomen. “We wilden zien waarop het zou uitdraaien”, aldus de Argentijn op een persconferentie.

Christophe Robert liet daarentegen zijn vrouw Marie 250.000 francs ophalen in Novotel-Valenciennes, waar de ploeg van Olympique verbleef voor de wedstrijd tegen de plaatselijke ploeg. Het geld werd verstopt in de tuin van Marie's ouders waar de politie het heeft teruggevonden. Robert heeft verklaard dat hij dit geld heeft gekregen in ruil voor de toezegging dat hij het in de wedstrijd tegen Olympique kalm aan zou doen. De wedstrijd vond plaats een week voordat Olympique in de Europa Cup I-finale aantrad tegen AC Milan.

De politie verhoorde gistermiddag eveneens een functionaris van Olympique in wiens bureau in het kantoor van Olympique in Marseille bij een huiszoeking 500.000 francs contant werd aangetroffen. In een kluis die toebehoorde aan de algemeen directeur van Olympique, Jean-Pierre Bernès, vond de politie alleen contracten. Wel werd een enveloppe van een ongebruikelijk formaat gevonden. In dezelfde enveloppen was ook de 250.000 francs van Robert verpakt. Bernès die zich sinds vorige week vrijdag in een ziekenhuis in Marseille bevindt, is nog steeds niet verhoord. De Olympique-directeur, die geldt als de rechterhand van voorzitter Bernard Tapie, leidt aan depressiviteit maar maakt het overigens goed.

In het vraaggesprek met Paris-Match zei Tapie gisteren dat Robert geld wilde lenen om een restaurant te beginnen. Olympique-speler Eydelie - die telefonisch contact legde met de drie Valenciennesspelers in hun hotel (en daarom van 'actieve coirruptie' wordt verdacht) - zei gisteren dat hij hiervan nog nooit gehoord had. De officier van justitie in Valenciennes Eric de Montgolfier maakte zich vrolijk over Tapie. “Ik verheug me erop dat met het planten van geld in een tuin, het mogelijk wordt een restaurant te laten groeien.”