Orkest UvA opent Romeins seizoen

ROME, 2 JULI. Het orkest van de Universiteit van Amsterdam opent vandaag de reeks zomeropvoeringen van de Romeinse opera in de beroemde Thermen van Caracalla met een concert.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een Nederlands orkest de druk bezochte reeks opera-opvoeringen in de open lucht opent. Het concert wordt gegeven op uitnodiging van het Teatro dell'Opera di Roma, en is tot stand gekomen door bemiddeling van de Nederlandse ambassade.

Het concert in Rome is het hoogtepunt van een kleine tournee van een week door Italië, waarmee het orkest zijn 115-jarig bestaan viert. In Rome zal onder andere de ouverture Cyrano de Bergerac van Johan Wagenaar worden uitgevoerd. De andere concerten, steeds met hetzelfde programma (naast Wagenaar Ravels Tzigane en Shostakovich Tiende symfonie) worden gegeven in Viterbo, Pavia en Milaan.

Aanvankelijk had minister van cultuur Alberto Ronchey voor dit jaar opvoeringen van opera en populaire muziek in de badhuizen van de Romeinse keizer Caracalla verboden, uit angst dat het monument zou worden beschadigd. De Romeinse opera is hiertegen bij de rechter in beroep gegaan. Deze heeft het besluit van Ronchey ongedaan gemaakt, op voorwaarde dat een aantal extra maatregelen worden genomen om met name beschadiging door de steigers van de tribunes te voorkomen.