Na vonnis dreigt ook nog civiele straf; Frans Haks tekent hoger beroep aan tegen veroordeling

GRONINGEN, 2 JULI. Directeur drs. Frans Haks (54) van het Groninger Museum heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank in Groningen. Haks werd gisteren veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een geldboete van 25.000 gulden wegens schuldheling en het opstellen van een schijnhuurcontract, waardoor zijn 61-jarige partner een RWW-uitkering kon ontvangen.

Haks heeft volgens de rechtbank 'aanzienlijk meegeprofiteerd van gemeenschapsgeld', omdat zijn vriend een uitkering kreeg gedurende de periode 1989-1991. De uitkering was volgens de rechtbank niet terecht omdat de vriend samenwoonde met Haks en beide mannen een economische eenheid vormden. Haks had, aldus rechtbankpresident mr. R. Wessels 'moeten vermoeden' dat zijn vriend door het plegen van valsheid in geschrifte ten onrechte een uitkering kreeg. De partner van Haks werd veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk wegens valsheid in geschrifte (hij gaf de huuropbrengsten van een woning in Utrecht niet op aan de sociale dienst) en medeplegen van valsheid in geschrifte.

De raadsman van Haks, mr. J. de Boer Azn, meent echter dat zijn beide cliënten niets verkeerds hebben gedaan. De partner zou al in 1984 naar de bovenste etage van Haks' woning zijn verhuisd, om zo aanspraak te kunnen maken op een uitkering. Dit omdat hij niet financieel afhankelijk wilde zijn van Haks. Volgens De Boer Azn. is zo'n constructie legaal. “Wij willen in hoger beroep ons gelijk krijgen”, zei hij. Het beroep is ook ingesteld omdat een veroordeling automatisch ook een civiele veroordeling impliceert. Dat houdt in dat Haks het bedrag waarvan hij had meegeprofiteerd, namelijk 80.000 gulden, terug zou moeten betalen. De gemeente Groningen spande eerder een civiele procedure bij de kantonrechter aan, waarin dit bedrag wordt teruggeëist van Haks.

Haks reageerde gisteren teleurgesteld op de uitspraak: “Ik had gerekend op vrijspraak. Dan is al het andere een tegenvaller.” Haks zei zo snel mogelijk met het college van B en W van Groningen te zullen praten over de ontstane situatie. “Verder wacht ik eerst maar af. Dit is niet het einde. Maar ik zal me op mijn positie beraden.”

De gemeente bestudeert het vonnis en zal waarschijnlijk na volgende week maandag een besluit nemen over de positie van Haks. De gemeente kan Haks volgens diens raadsman geen strafontslag verlenen, hangende de hoger-beroepszaak. Wel is het mogelijk hem een schorsing op te leggen. Dit wordt echter onwaarschijnlijk geacht, omdat Haks een vorige schorsing in kort geding met succes aanvocht bij de rechtbank van Groningen.