Moslim-verlies in Centraal-Bosnië

SARAJEVO, 2 JULI. In Centraal-Bosnië werken volgens VN-waarnemers de Bosnische Kroaten en de Bosnische Serviërs steeds duidelijker samen tegen de moslims, die - volgens radio-Zagreb - gisteren de stad Zepce aan de Kroaten verloren.

De moslims boekten gisteren in Mostar opnieuw successen in hun strijd tegen de Kroaten; ze wisten hen te verdrijven uit een aantal steunpunten in de stad. Een groot aantal gebouwen in de voorsteden staat in brand. Tijdens de gevechten moest het Spaanse VN-bataljon in Mostar zich op last van de Kroaten uit de stad terugtrekken.

In Centraal-Bosnië, in Maglaj en Zepce, raakten de moslims echter verder in het defensief als gevolg van de samenwerking die de Kroaten en de Serviërs hier zijn aangegaan. Volgens VN-waarnemers rijden Kroatische en Servische soldaten in dezelfde voertuigen naar het front en hebben de Serviërs vrije doorgang door door de Kroaten beheerste gebieden. Volgens radio-Zagreb namen de Kroaten gisteren Zepce in; er zouden zich nog slechts enkele “moslim-extremisten” schuilhouden.

Gorazde, in het zuidoosten, werd gisteren ondanks de aanwezigheid van zeven VN-waarnemers anderhalf uur lang door de Bosnische Serviërs met artillerievuur bestookt. Volgens radio-Sarajevo vielen er vier doden en vijf gewonden.

De Bosnische Serviërs hielden gisteren voor de zesde opeenvolgende dag een hulpkonvooi met 800 ton voedsel voor Gorazde tegen. Ze maakten er bezwaar tegen dat het werd vergezeld door een gewapend escorte. Gisteren mocht het doorrijden, om kort daarop op een nieuwe controlepost van de Serviërs te stuiten. (Reuter, AFP, AP)