Marechaussee krijgt pas volgend jaar 80 man extra

DEN HAAG, 2 JULI. De CDA-fractie in de Tweede Kamer moet nog tot volgend jaar wachten voordat tachtig man extra marechaussee beschikbaar komt.

Dit bleek afgelopen nacht tijdens een kort debat met staatssecretaris Frinking (defensie) en minister Hirsch Ballin (justitie). Het kabinet trekt voor de uitbreiding van de capaciteit van de marechaussee dit jaar negen miljoen gulden uit. Frinking noemde een wijzigingsvoorstel van CDA-afgevaardigde Koffeman op de begrotingen van defensie en binnenlandse zaken overbodig. Het CDA, gesteund door de VVD, wil de extra marechaussees inzetten voor bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. Frinking zei dat een volstrekt “overbodig signaal” te vinden. Een Kamermeerderheid van onder meer CDA, PvdA en VVD wil dat het kabinet ook afziet van het plan de brigades van de marechaussee in de zeehavens Delfzijl en Terneuzen op te heffen. Dat opheffen is wegens gevaar van “grenslek” volgens de Kamer onverantwoord.