Kunstenaar mag toch op wad werken

GRONINGEN, 2 JULI. De Groningse beeldend kunstenaar Geurt Busser krijgt alsnog toestemming te schilderen in beschermde delen van de Waddenzee. Staatssecretaris Gabor (natuurbeheer) verleent de Waddenschilder ontheffing voor een periode van vijf jaar. Dat heeft Bussers advocaat bekendgemaakt.

De Groningse kunstenaar oefende zijn werk jarenlang op de Waddenzee uit. Hij liet zijn schip droogvallen op zandbanken en maakte schilderijen van het Wad. Een paar jaar geleden werden enkele van zijn favoriete stekjes tot verboden stiltegebied verklaard. Het ministerie wilde geen uitzonderingen op de regel maken, waardoor Busser zijn werkplek verloor. De schilder spande bij de Raad van State een procedure aan tegen de weigering van het ministerie hem ontheffing te verlenen.

Na persoonlijk overleg met staatssecretaris Gabor op het ministerie heeft Busser deze procedure ingetrokken. Gabor bleek namelijk bereid de schilder alsnog voor drie locaties ontheffing te verlenen.